Bedrijven zien gevaar van sociale media niet

Bedrijven zien gevaar van sociale media niet
gevaar-van-sociale-media

Sociale media is een handig platform voor degene met minder goede bedoelingen, zowel voor het verzamelen van informatie als voor het verspreiden van malware.

Hoewel veel werknemers sociale media gebruiken op de werkvloer, worden netwerken zoals Facebook of Twitter door de werkgever over het hoofd gekeken wanneer het gaat om cybercriminaliteit. Meestal worden sociale media dan ook niet als gevaarlijk kanaal beschouwd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld e-mail. Dat moet veranderen, volgens het NopSec ‘State of Vulnerability Risk Management Report 2016′.

Handige tools

In het rapport staat beschreven hoe bedrijven er niet in slagen om accuraat cybersecurityrisico’s te berekenen. Sociale media is een van de risico’s die consequent uit de boot valt. Nochtans brengen sociale media steeds meer gevaren met zich mee, aangezien ze door cybercriminelen worden gebruikt om aanvallen uit te voeren of voor te bereiden. Twitter zou “een van de topplatformen” zijn om mogelijke kwetsbaarheden te delen met anderen. Daarnaast zijn Facebook en LinkedIn handige platformen om informatie te verzamelen over slachtoffers, bijvoorbeeld om een spearphishing-aanval uit te dokteren.

Efficiënt

Dat sociale media zo’n criminele hotspots zijn, zou komen omdat mensen op zulke netwerken minder alert zijn. Ze zijn bereid om te communiceren met onbekenden, en zijn niet zo kritisch als op andere websites. Daardoor zouden ze ook sneller op links klikken of informatie doorgeven, en zijn zulke platformen ontzettend efficiënt voor de cybercrimineel. Daar moet rekening mee worden gehouden, zegt NopSec. Sociale media tijdens het werk verbieden is wellicht geen oplossing, enerzijds omdat er weinig kans is dat werknemers het verbod respecteren, en anderzijds omdat sociale media ook kunnen fungeren als communicatiemiddel.

Bron: Smartbiz