Dataverlies kost bedrijf half miljoen per jaar

Dataverlies kost bedrijf half miljoen per jaar
Hek

Dataverlies kost Nederlandse bedrijven gemiddeld 517.000 euro per jaar. Bovendien zijn bedrijven redelijk goed voorbereid op de meest voorkomende dreigingen op het gebied van dataverlies, maar nog niet op nieuwe dreigingen, die hen veel geld gaan kosten.

Dat blijkt uit de Global Data Protection Index 2016, een onderzoek dat EMC heeft laten uitvoeren in achttien landen waaronder Nederland. Zeker 46 procent van de ondervraagde Nederlandse beslissers heeft het afgelopen jaar te maken gehad met ongeplande systeemuitval. Zo’n 20 procent heeft daarbij data verloren.

De kosten die daarmee gemoeid waren bedroegen in Nederland gemiddeld 517.000 euro. Bijna driekwart van de organisaties in Nederland is er bovendien niet geheel van overtuigd dat zij data weer terug kunnen halen na ongeplande systeemuitval of wanneer data beschadigt raakt.

Meer dataverlies, meer schade

Vergeleken met de Global Data Protection Index die EMC in 2014 publiceerde, groeide het aantal bedrijven dat het afgelopen jaar te maken had met dataverlies of een verstoring met 13 procent. Dat heeft bedrijven wereldwijd gemiddeld 820.000 euro gekost.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat bedrijven succesvol zijn geweest in het reduceren van de vier grootste, meest bekende risico’s op het gebied van dataverlies. Deze risico’s bestaan uit:

  • falende hardware (45 procent)
  • falende stroomtoevoer (35 procent)
  • falende software (34 procent)
  • corrupte data (24 procent)

Niet voorbereid op het onbekende

Bedrijven blijken echter niet voorbereid te zijn op nieuwe, nog onbekende dreigingen. De belangrijkste drie nieuwe uitdagingen zijn bedreiging voor back-up data, dreiging voor data in de cloud en data recovery en flash storage. Zo is in Nederland maar liefst 42 procent er niet zeker van dat de data die zij in de cloud hebben opgeslagen helemaal veilig is. Toch beschermt minder dan de helft cloud-data tegen corruptie en mogelijk verlies.

David Goulden, Chief Executive Officer, EMC Information Infrastructure: “Onze klanten hebben te maken met dreigingen die snel veranderen en van verschillende kanten op hen afkomen. Zo moeten ze hun moderne cloud computing-omgevingen beschermen en tegelijk beducht zijn op verwoestende cyber-aanvallen. Ons onderzoek toont aan dat veel bedrijven zich niet bewust zijn van de potentiële impact van zo’n aanval en zich daar ook niet afdoende tegen beschermen. Dat is misschien nog wel de grootste bedreiging.”

Ready4IT heeft verschillende back-up mogelijkheden. Er past er altijd een bij u. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Bron: Automatiseringsgids