De opvolger van de tablet is een … pc

De opvolger van de tablet is een … pc
HP_business_Win8_laptop-tablet_in_a_little_11in_35567252_07

De markt voor tablets stagneert. De populariteit van 2-in-1 laptop-tablets zit daarentegen enorm in de lift.

De tablet lijkt zijn beste tijd al weer te hebben gehad. Volgens Strategy Analytics krimpt de markt voor reguliere tablets 8 procent.

De concurrentie voor de apparatuur komt van twee kanten: De smartphones krijgen steeds grotere schermen en nemen daarbij de behoefte aan een aparte tablet weg. Maar een belangrijke nieuwkomer die sinds de introductie drie jaar geleden aan een ware opmars is begonnen, is de twee-in-één: een laptop waar het toetsenbord en scherm kunnen worden gescheiden waardoor makkelijk geschakeld kan worden tussen laptop- en tabletachtig gebruik.

Een probleem voor de tabletproducenten is bovendien dat wanneer consumenten eenmaal een tablet hebben, ze niet zo geneigd zijn een nieuwere, verbeterde versie te kopen. Intel signaleert echter dat die trend niet van toepassing is op de twee-in-één: “De 2 -in-1-gebruiker koopt sneller dan de traditionele notebook-koper”, zegt Navin Shenoy, corporate vice president and general manager Mobility Platforms bij Intel tegen CNet.

Hoewel Apple-ceo Tim Cook toegeeft dat de markt voor de iPads lastiger is dan die voor de iPhone, zegt hij nog altijd te geloven in de tablets.

Veel gebruikers van een iPad hebben er als los accessoire een toetsenbord bij gekocht. Toch heeft Apple zich tot nog toe verzet tegen de introductie van een 2-in-1-format. Tim Cook schamperde in 2012 nog dat de 2-in-1 te vergelijken was met het combineren van een koelkast en een broodrooster. De 2-in-1 combinatie tablet-pc zou net zo slecht in staat zijn de twee functies te combineren als te proberen voedsel tegelijk te koelen en te verwarmen in een koelkast-broodroostercombinatie. Maar Apple kon al vaker worden betrapt op het niet juist inschatten van de behoeften in de markt. Zo kwam het bedrijf laat op de markt met een smartphone met een groter scherm.

Bron: Automatiseringsgids