Elke Windows-versie loopt ernstig gevaar

Elke Windows-versie loopt ernstig gevaar
Windows-versie gevaar

Elke pc-eigenaar moet zo snel mogelijk de nieuwste patch van Windows aanbrengen om te voorkomen dat hackers er vrij spel op krijgen. Verstokte Windows XP gebruikers – nog altijd 11 procent van de pc-gebruikers – hebben er vermoedelijk een nieuw probleem bij.

Microsoft legt een bijzondere nadruk op het gevaar van een softwareprobleem dat zich in alle versies van Windows voordoet. Het gaat om een fout in de behandeling van media-bestanden. Het bedrijf heeft patch beschikbaar (bulletin MS16-027) die via de reguliere Patch Tuesday updates 8 maart is vrijgegeven en wordt aangeboden met Windows Update.

De fout stelt kwaadwillenden in staat code ten uitvoer te brengen op een pc waarmee een gemanipuleerd mediabestand op een website wordt geopend. Vooral wie ingelogd is met administratorrechten loopt een groot risico. De bug kreeg het hoogste waarschuwingsniveau ‘critical’.

Microsoft wijst er op dat alle ondersteunde versies van Windows – dus Vista tot en met Windows 10 – de kwetsbaarheid bevatten. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat Windows XP de fout ook bevat, maar voor dit verouderde besturingssysteem komt geen patch meer beschikbaar.

In het Update-pakket van 8 maart zitten nog vier bulletins met het label ‘critical’, die problemen repareren in Windows (MS16-026 en MS16-028), Internet Explorer (MS16-023) en Microsoft Edge (MS16-024).Microsoft heeft overigens op dit moment nog geen meldingen dat er misbruik is gemaakt van de vijf ‘critical’ gelabelde beveiligingslekken, maar daar kan verandering in komen nu er meer over bekend is. Daarom is een snelle reparatie essentiëel.

Daarnaast bevat het pakket aanpassingen ook een aantal met het label ‘Important’. Een overzicht van de patchronde van maart staat op Microsofts Technet.

Bron: Automatiseringsgids