Fabrikanten mogen nog één jaar Windows 7-pc’s maken

Fabrikanten mogen nog één jaar Windows 7-pc’s maken
Microsoft

Met ingang van 1 november 2016 mogen pc-fabrikanten geen Windows 7-pc’s meer leveren. Dat blijkt uit een aanpassing van het Windows Lifecycle Fact Sheet.

Microsoft had eerder al aangegeven dat het een jaar van tevoren zou waarschuwen wat de uiterste leverdatum van pc’s met Windows 7 voorgeïnstalleerd zou zijn. Dezelfde einddatum geldt ook voor Windows 8.1. Windows 8 is zelfs al na 30 juni 2016 niet meer op nieuwe pc’s te krijgen.

De einddatum die Microsoft nu stelt, betekent niet dat Windows 7 vanaf 1 november 2016 niet meer te krijgen is. De eerste maanden zullen er zeker nog voorraden nieuwe pc’s met Windows 7 in de distributieketen aanwezig zijn. Kopieën van het besturingssysteem zullen ongetwijfeld nog langer circuleren. En bedrijven die contracten hebben met Microsoft, kunnen ook altijd nog gebruik maken van hun recht om te downgraden, wanneer ze nieuwe pc’s nodig hebben voordat ze klaar zijn voor de migratie naar Windows 10.

Wellicht ten overvloede: het staken van de verkoop van Windows 7 en 8.1-pc’s is niet van invloed op de veiligheid en bruikbaarheid van dat besturingssysteem. Microsoft zal Windows 7 niet meer functioneel verbeteren, maar het blijft dat besturingssysteem met beveiligingspatches ondersteunen tot 14 januari 2020. Windows 8.1 ontvangt bij gelegenheid nog wel functionele verbeteringen tot 9 januari 2018, en wordt tot 10 januari 2023 ondersteund.

Windows 10 is inmiddels op 132 miljoen pc’s geïnstalleerd. Tot nu toe hebben 132 miljoen pc’s de overstap gemaakt naar Windows 10, drie maanden nadat het besturingssysteem officieel gelanceerd werd. Dat meldt analytics bedrijf Net Applications. Windows groeit daarmee nog altijd sneller aan dan Windows 7 destijds, maar dat komt grotendeels door de sterke eerste maand die Windows 10 neerzette.

De groei van Windows 10 is de laatste twee maanden vertraagd. Om het momentum terug wat aan te zwengelen, gaat Microsoft het upgradeproces nog eenvoudiger maken vanaf 2016. Het is algemeen bekend dat het bedrijf zich de doelstelling heeft opgelegd om 1 miljard toestellen binnen drie jaar tijd te laten overstappen. Aan het huidige tempo is dat zeker haalbaar, maar dat lijkt moeilijk vol te houden. De grootste groei zou eigenlijk dit jaar al gerealiseerd moeten worden. Vanaf 29 juli 2016 zullen gebruikers immers moeten betalen om het OS op hun pc te zetten.

Bron: Automatiseringsgids en Smartbiz