Ga aan de slag met 5 ICT-uitdagingen voor het mkb

Ga aan de slag met 5 ICT-uitdagingen voor het mkb
5 ict uitdagingen mkb
ICT bekleedt een centrale rol in het bedrijfsleven. We zetten vijf ICT-uitdagingen voor het mkb op een rij met handige, praktische adviezen.

Elk jaar onderzoekt KPN met de Cloudbarometer de zakelijke uitdagingen van het mkb. Ook wordt gekeken naar het gebruik van online- en cloudoplossingen. Dit jaar staan budget, beveiliging en kennis centraal.

1. Geen budget voor grote investeringen

Ondanks dat de economie aantrekt, worstelt ruim een kwart van de mkb’ers met een tekort aan investeringsbudget. Zonder geld is het lastig innoveren. Ruim 70 procent van de Nederlandse mkb-productiebedrijven verwacht dat technologische ontwikkelingen een grote impact op hun markt gaan hebben.

Het goede nieuws? Veel technologische mogelijkheden zorgen voor een efficiëntieslag en een verhoogde productiviteit. Op termijn leveren ze ook kostenbesparingen op. Zo blijkt uit het onderzoek dat 52 procent van de mkb’ers kosten bespaart door gebruik te maken van clouddiensten.

2. ICT-beveiliging op niveau krijgen en houden

Steeds meer mkb’ers maken zich zorgen om de beveiliging van hun ICT. Vorig jaar was dat nog 19 procent, nu 22 procent. Het is dan ook niet toevallig dat er in het mkb relatief veel ‘vreemde’ apparaten met het bedrijfsnetwerk verbonden zijn, zoals telefoons en laptops van medewerkers.

Een goed Bring Your Own Device-beleid is daarom essentieel, net als een back-up bij bijvoorbeeld een professioneel datacenter, en goede beveiligingssoftware voor computers én mobiele apparaten.

3. Gebrek aan technische kennis in huis

De wereld verandert in sneltreinvaart, vooral op technologisch gebied. Uit ons onderzoek bleek al: slechts 35 procent van de mkb’ers weet precies wat een cloudoplossing inhoudt.

Zonder die kennis is het natuurlijk lastig om een keuze te maken uit de mogelijkheden. Advies inwinnen bij een expert is goud waard.

4. Verouderde ICT

Verouderde ICT staat al een paar jaar hoog op de ranglijst als uitdaging voor het mkb. Ongeveer 15 procent van de mkb’ers maakt zich zorgen over achterhaalde systemen. Ze kunnen het probleem niet oplossen omdat het hun ontbreekt aan financiële middelen en de juiste kennis.

Laat je goed adviseren door een expert. Misschien is gefaseerd overstappen op een nieuw systeem een mogelijkheid. Is de overstap wel zo ingewikkeld of prijzig als gedacht?

5. ICT-kosten te hoog

ICT hoeft helemaal niet veel te kosten. Het kan juist extra winst opleveren. Toch vindt 12 procent van de mkb’ers de kosten voor ICT te hoog. Hoe zit dat? Als ICT niet tot de kernactiviteiten behoort, worden oplossingen al snel niet optimaal op elkaar afgestemd. Dat leidt dan weer tot een lagere productiviteit, inefficiëntie en onnodig hoge kosten.

Je bespaart op ICT door de kosten en opbrengsten van de ICT-oplossingen goed in kaart te brengen. Soms is bijvoorbeeld een alles-in-éénoplossing ‘onder de streep’ goedkoper dan goedkope, losse oplossingen bij elkaar, omdat je door de eerste efficiënter en productiever wordt. Kijk daarom nooit alleen naar de kosten, maar ook naar de mogelijke opbrengsten.

Bron: nu.nl