‘Gratis wifi’ verleidt mensen makkelijk tot riskant gedrag

‘Gratis wifi’ verleidt mensen makkelijk tot riskant gedrag
600x431-wifilogo-1354720841

Mensen verliezen makkelijk hun gezonde verstand als iets gratis is, laat een experiment van Avast maar weer eens zien. Met ‘gratis’ wifi kunnen hackers een rijke slag slaan, is de conclusie van dat experiment.

Avast voerde zijn experiment uit op de luchthaven van Barcelona. Daar zette het bij de registratiebalie van het Mobile World Congress 3 open wifi-netwerken op. In 4 uur was het meer dan 2000 keer prijs: zo veel bezoekers legden contact met deze netwerken waar ze verder niets van wisten dan de naam, en dat het netwerk gratis was. Overigens is er geen bewijs dat het bij deze 2000 personen ging om bezoekers van het MWC, van wie je zeker beter zou verwachten.

Avast legde de afgevangen gegevens niet vast, maar analyseerde ze wel. In bijna tweederde van de gevallen hadden zijn onderzoekers gedetailleerde informatie over de telefoon en zijn gebruiker kunnen vastleggen.De helft van de apparaten was een Apple-apparaat, ruim 43 procent draaide onder Android en de rest onder Wiondows Phone. 52,5 procent had de Facebook-app op zijn smartphone staan, slechts 2,4 procent gebruikte Twitter/

Echt riskant gedrag vertoonden maar weinig passanten. Velen van hen gebruikten Googles zoekmachine. Maar men gebruikte ook Gmail, en enkele tientallen bezochten een datingsite zoals Tinder. Maar zelfs bij onschuldig gebruik kan je smartphone simpelweg door het contact met een malafide wifi-spot besmet raken.

Bron: Automatiseringsgids