Gratis Windows 10 verleidt IT professionals

Gratis Windows 10 verleidt IT professionals
windows10

De marketingstrategie van Microsoft lijkt zijn uitwerking niet te missen. Het gratis jaaraanbod van besturingssysteem Windows 10 brengt It-verantwoordelijken in verleiding.

Het gratis beleid van Microsoft rond Windows 10 werpt zijn vruchten af in de zakenwereld. Althans, volgens een nieuwe Amerikaanse studie door Spiceworks, een online gemeenschap van IT professionals. Het hield een enquête onder zijn leden, meer dan 500 beslissingsnemers vulden ze in.

37 procent onder hen lieten weten dat ze het “veel aannemelijker” achtten dat ze hun pc’s zouden upgraden naar Windows 10 vanwege het aangeboden gratis jaar. Een bijkomende 27 procent gaf aan het “iets aannemelijker” te vinden dat ze de overstap zouden maken.

windows10grafiek

De gratis upgrade werd ook door 55 procent onder hen als een aantrekkelijke feature van het nieuwe besturingssysteem aangeduid, alleen voorafgegaan door de terugkeer van het startmenu. Voor bedrijven is het grotendeels de Windows Pro versie die dan van belang is. Deze komt in aanmerking voor de gratis upgrade, Windows Enterprise niet – die laatste hangt vast aan licentiecontracten. Hoewel ook aan Enterprise een gratis mouw te passen is, aangezien upgrade-rechten vaak in die contracten zijn opgenomen.

Spiceworks berekende verder dat Windows 10 na twee jaar een penetratiegraad van 73 procent zou hebben en een marktaandeel van 17 procent, beter dan wat Windows 7 indertijd presteerde. Die cijfers staan in contrast met wat analisten eerder al hebben voorspeld. Onderzoeksbureau Gartner stelde dat migraties naar Windows 10 pas in 2017 echt van tel zullen zijn, en in 2018 momentum vergaren.