Laptop, tablet of beide?

Laptop, tablet of beide?
tablet-laptop-hybride

Heeft de desktop-pc nog een toekomst?

Ondanks de opmars van de draagbare pc is de desktop nog zeker niet afgeschreven. De belangrijkste voordelen van een desktop zijn een langere levensduur (laptops hebben simpelweg meer te lijden), en de mogelijkheid tot uitbreiding of vervanging van onderdelen, wat de levensduur rekt. Na twee tot drie jaar intensief gebruik moet je niet verbaasd zijn dat de batterij van je laptop niet meer zo goed meewil of dat de scharnieren van het scherm het begeven. Aan de andere kant maakt inzet van laptops een mobielere kantoorsituatie mogelijk. Ook op kantoor zelf, waar het bijvoorbeeld vergaderen versoepelt.

Geef ik alle werknemers dezelfde computer?

Een uniform ingericht computerpark levert in theorie de beste mogelijkheid om bij problemen snel een toestel te vervangen. Anderzijds zijn niet alle werknemers tevreden met exact hetzelfde toestel. Bij sommige zijn bijvoorbeeld prestaties meer van tel, terwijl bij andere de mobiliteit primeert.  Kortom, je standaardiseert dus best op één of een beperkt aantal leveranciers of modellen, en niet zozeer op één specifiek type pc. De meeste professionele laptops bestaan in meerdere varianten, zodat het mogelijk is eenzelfde toestel met meer of minder werkgeheugen of een andere processor aan te schaffen voor verschillende werknemers.

Hoeveel mag een bedrijfscomputer kosten?

Voor een kantoorcomputer, inclusief scherm, moet je zelden meer dan 500 euro uitgeven. Een prijs die niet zozeer bepaald wordt door wat er zich onder de motorkap bevindt, maar eerder door randapparaten zoals het scherm. Een veel grotere kost is het onderhoud en het bijhouden van updates. Daarom kunt je veel beter een goede dienstverlening bedingen in plaats van je blind te staren op het prijskaartje van de hardware. Desondanks zijn desktops vandaag nog steeds iets goedkoper in vergelijking met even krachtige laptops, vooral omdat ook op de werkplek van een laptopgebruiker vaak nog voorzien wordt in een groot scherm en de nodige invoerapparatuur om comfortabeler te kunnen werken.

Tablet of niet?

Een tablet zoals de iPad was oorspronkelijk bedoeld voor privégebruik en mediaconsumptie, ook al omdat er geen toetsenbord is. Toch speelt de zakelijke markt een belangrijke rol in de verspreiding van tablet-pc’s. Heel veel niet-IT-profielen als business managers, advocaten en accountants omarmden reeds de tablet-pc. Maar doorgaans is het als aanvullend toestel, naast een traditionele pc. Als je de tablet-pc in een organisatie van enige omvang intensief wenst te gebruiken, dan begin je best met een pilootgroep om dan het aantal en gebruik verder uit te bouwen.

Wat is een hybride?

Deze toestellen combineren laptops met tablets. Dichtgeklapt lijkt zo’n toestel vaak op een tamelijk dik uitgevallen kleine laptop, tot je het scherm eruit neemt en je een tablet in handen hebt. Op dit ogenblik zijn deze toestellen voornamelijk gebaseerd op Windows 8 en Android. In de regel zijn tablet/laptop-hybrides iets minder krachtig dan laptops, maar doorgaans wel duurder. Het toetsenbord van kleine exemplaren is bovendien niet zo aangenaam om mee te werken. Vandaag bestaan er ook hybride toestellen met schermen van 13 inch, en die gedragen zich al een stuk meer als een volwaardige laptop.

Wat is een chromebook?

Chromebooks zijn draagbare pc’s die zich baseren op Chrome OS, een besturingssysteem dat heel lage systeemeisen heeft en waarbij internettoegang cruciaal is. Google heeft met Chrome en Android dus twee types van besturingssystemen voor mobiele toestellen. Maar daar waar Android een min of meer traditioneel besturingssysteem is (waarop je bijvoorbeeld apps kan installeren) is Chrome OS een volledig cloudgebaseerd besturingssysteem.

Naast de Chromebook bestaat er ook een desktopvariant: de kleine Chromebox, Werkt je bedrijf veel in de cloud dan zijn deze toestellen een optie: ze kosten aanzienlijk minder dan een Windows-computer en Google stelt een uitgebreid gamma aan tools ter beschikking voor een professionele uitrol van Chrome OS.

Bron: Smartbiz