10 Cloud mythes doorprikt

10 Cloud mythes doorprikt
shutterstock_252310486

Over het gebruik van cloud computing in bedrijven bestaan nog veel misvattingen. Wij schotelen u tien standpunten voor die dringend bijgesteld moeten worden.

Hoewel de cloud zich nu al enkele jaren in uw woordenschat en misschien ook work flow heeft genesteld, blijft er toch nog heel wat mist hangen rond het concept en zijn waarde voor de bedrijfswereld. David Mitchell Smith, researcher bij Gartner (een vooraanstaand  onderzoeks- en adviesbureau voor IT), schreef een verhelderende lijst die verschillende fabels ontkracht:

1. De cloud draait altijd om geld

Besparen op kosten is een geldige reden om over te stappen op de cloud, maar zeker niet de gebruikelijkste. Het meest gangbare argument is flexibiliteit. Een enquête van Gartner uit 2014 toonde aan dat kostenbesparing maar 14% van de redenen uitmaakte voor het gebruik van de publieke cloud in organisaties.

2. Het moet cloud zijn om goed te zijn

Weersta aan de verleiding om iets het etiket ‘cloud’ te geven als het er niets mee te maken heeft. De cloud is hip, maar niet elke digitale oplossing moet in het buzzwoord verpakt worden.

3. De cloud moet voor alles gebruikt worden

Behalve als het kostenbesparend is, is het geen goed idee om een oud programma dat niet verandert op de cloud over te zetten. Bekijk per proces de voordelen van cloud computing.

4. “Omdat de CEO het zegt”

De cloud strategie van vele bedrijven strekt meestal niet verder dan het feit dat de CEO er om gevraagd heeft. Een meer doeltreffende methode is om eerst bedrijfsdoelstellingen te identificeren en daaraan potentiële cloudvoordelen vast te knopen en nadelen weg te werken.

5. We hebben één cloud strategie of leverancier nodig

De cloud is geen homogene service: het omvat verschillende diensten. Daaruit volgt dat strategieën en aankopen ook gediversifieerd kunnen zijn.

6. De cloud is minder veilig dan datacenters

Tot nu toe zijn er zeer weinig veiligheidsinbreuken in de publieke cloud te tellen, de meeste securityproblemen zijn nog altijd gerelateerd met fysieke datacenters. De bestaande perceptie dat de cloud minder veilig is heeft dus geen gefundeerde basis.

7. De cloud is niet voor missie kritiek gebruik

De omschakeling naar cloud computing is niet alles of niets. Het is aangeraden om de omschakeling in stappen en voor specifieke onderdelen te doen, zeker als uw bedrijf met complexe systemen werkt.

8. De cloud vervangt een datacenter volledig

De meeste cloudoverstappen hebben niet het doel om het datacenter volledig te vervangen. Bekijk per werklast wat de beste oplossing is.

9. Bij een overstap kan u gebruik maken van alle cloudeigenschappen
Cloud computing omvat verschillende diensten die elk hun eigenschappen en kenmerken hebben. Niet elke omschakeling naar de cloud is dus hetzelfde en levert bijgevolg dezelfde voordelen op.

10. Virtualisatie = private cloud

Virtualisatie is een technologie die veel wordt toegepast om cloud computing mogelijk te maken. Het is echter niet de enige manier. Bovendien is virtualisatie alleen niet voldoende.

Bron: Smartbiz