Waarom een VPN geen overbodige luxe is

Waarom een VPN geen overbodige luxe is
vpn

Wilt u uw bedrijfsgegevens afschermen voor pottenkijkers, dan is een beschermd netwerk, zowel voor uw mobiele als vaste apparaten, geen overbodige luxe. Een VPN vormt hiervoor de basis.

Internet en privacy lijken elkaar uit te sluiten. Al is het ene VPN het andere niet. VPN staat voor Virtual Private Network. De software lost inherente beveiligingsproblemen van grote publieke netwerken zoals internet op door binnen dit netwerk beveiligde verbindingen op te zetten.

Simpel gesteld legt u met een VPN via een eigen beveiligde datalijn verbinding met een vertrouwde server. Vanaf die computer wordt vervolgens alle data van internet gehaald en gescand, waarna wat u heeft opgevraagd doorgesluisd wordt naar uw eigen toestel.

Gevoelige informatie beschermen

Voor bedrijven biedt VPN een grote meerwaarde als het op beveiliging aan komt. Een VPN voorkomt dat mensen in buitendienst mails en gevoelige documenten via publiek internet naar hun toestellen halen. Ze maken contact via een beveiligde verbinding waardoor dit soort informatie alleen nog versleuteld over publieke verbindingen reist.

Het tweede voordeel is dat toestellen, ook al zijn ze via internet verbonden, middels een VPN toch op een veilige manier opgenomen kunnen worden in het lokale bedrijfsnetwerk. Dat betekent dat applicaties die alleen op de lokale server draaien ook via mobiele toestellen bereikbaar zijn. Ook zaken als het eigen intranet zijn dan op afstand te benaderen. Zeker voor bedrijven met veel thuiswerkers biedt dit meer bescherming.

Zakelijke VPN systemen zijn er globaal in twee varianten: remote-access of site-to-site. De remote access variant maakt het mogelijk om vanaf externe netwerken verbinding te maken met de bedrijfssystemen. Een site-to-site verbinding legt een permanente koppeling tussen twee lokale netwerken, bijvoorbeeld de kantoren in Hong Kong en die in Brussel. Voor medewerkers lijkt het alsof beide locaties in één netwerk hangen, IT beheerders zorgen dat dit blijft werken.

Thuiswerkers

Zoals gezegd verloopt thuiswerk veel veiliger via een (remote access) VPN . Een werknemer maakt vanaf de werkcomputer een beveiligde dataverbinding naar huis. Via deze verbinding stuurt Windows vervolgens alle gegevens die de persoon nodig heeft. Voor netwerkbeheerders is alleen zichtbaar dat er een dataverbinding over de poort gaat die de VPN nodig heeft, wat er via die verbinding gedaan wordt is tussen de twee computers die hem gelegd hebben.

Ook mobiele surfers kunnen voordeel halen uit een VPN. Het voorkomt dat ze via publieke wifi-hotspots en netwerken van derden een digitaal spoor van gegevens achterlaat. Door op een mobiele toestel een VPN te gebruiken heeft u de diensten van derden alleen nog nodig om de verbinding met uw privénetwerk te maken. Al het dataverkeer loopt via een versleutelde verbinding.

Betalen of gratis?

Er is geen gebrek aan keuze als u op zoek gaat naar een VPN oplossing. Heel plezierig is dat alle oplossingen, op een paar gratis versies na die dit bewust doen, eigenlijk geen merkbare druk op een internetverbinding leggen. Naargelang de dienst en abonnement kunnen gebruikers rekenen op betere beveiliging, extra servers, en meer bandbreedte.

Bron: Smartbusiness