Windows 10: Geen reden voor haastige overstap, tenzij…

Windows 10: Geen reden voor haastige overstap, tenzij…
windows-10-migratie

Nog een week en dan is Windows 10 algemeen beschikbaar, gratis voor de meeste gebruikers. Maar voor velen loont het om even de kat uit de boom te kijken.

Windows 10 gaat hoogstwaarschijnlijk de geschiedenis in als de versie die de missers herstelde die Microsoft met de komst van Windows 8 introduceerde in Windows 7. Voor wie nog van Windows 7 gebruik maakt, is er dus niet veel nieuws onder de zon. En dat geldt voor 61 procent van de Windows-gebruikers volgens de statistieken van Netapplications eind juni.

Windows 7 heeft nog het door zo velen geliefde startmenu en heeft de desktop-interface als enige venster op de computerfuncties. Blijft dat Windows 10 is voorzien van een aantal interessante vernieuwingen, zoals de Edge-browser en een interface die beter geschikt is voor het werken met een touch-interface. De digitale persoonlijke assistent is ook een aardige toevoeging, maar voorlopig nog niet beschikbaar in het Nederlandse taalgebied.

Windows 7-gebruikers zijn doorgaans geen early adopters

Wie nu gebruik maakt van Windows 7 behoort waarschijnlijk toch al niet tot de categorie mensen die snel warm loopt voor vernieuwingen in het besturingssysteem, anders had een upgrade naar Windows 8.1 al plaatsgevonden.

Even de kat uit de boom kijken heeft meer voordelen. Hoewel Windows 10 in het Insider-programma door een groot aantal mensen uitvoerig is getest – samen met het nieuwe Windows Update-mechanisme – komen er gegarandeerd nog kinderziekten naar boven vlak na 29 juli. Dat is zelfs voor Microsoft een reden om niet iedereen die zich daarvoor heeft aangemeld tegelijk van de upgrade naar Windows 10 te voorzien, maar de uitrol in een aantal weken of zelfs maanden te voltooien.

Ook ligt het voor de hand dat voor wat exotischer randapparatuur de drivers nog niet beschikbaar zijn of, bij wat oudere apparatuur, zelfs nooit meer gemaakt zullen worden. Verder is niet gegarandeerd dat alle apps die onder Windows 7 of 8 werken ook vlekkeloos werken op Windows 10.

Wie nog van Windows 7 gebruik maakt, moet bovendien afscheid nemen van wellicht geliefde onderdelen van dit besturingssysteem. Zo verdwijnen de zelf in te stellen desktop gadgets met beurskoersen, de weersverwachting,een klok of een overzicht van de systeemprestaties. En Windows Media Center verdwijnt.

Eén dwingende reden voor overstap

Een dwingende reden om over te stappen naar Windows 10 is er ook nog niet. Windows 7 en Windows 8 krijgen nog tot respectievelijk januari 2020 en januari 2023. beveiligingsupdates. Alleen de stok achter de deur die Microsoft heeft geplaatst door slechts een jaar lang de upgrade naar Windows 10 gratis aan te bieden, kan een reden zijn om toch voor juli 2016 de stap te maken. Dat scheelt later een kostenpost van 119 dollar.

Hou er in dat geval rekening mee dat de omzetting minimaal een half uur in beslag neemt. En zorg voor een goede backup van alle bestanden. Microsoft belooft dat er geen data verloren gaan, maar in dit geval is voorzichtigheid een goede raadgever.

Bron: Automatiseringsgids