Microsoft waarschuwt voor tragere pc na update

Microsoft waarschuwt voor tragere pc na update

Microsoft waarschuwt gebruikers daarvoor in een blog. Het bedrijf is inmiddels druk bezig met het zoeken naar een oplossing.

Vooral mensen met een pc die draait op Windows 7, 8 of een ouder systeem moeten rekening houden met verslechterde prestaties. Onder meer de tijd nodig om op te starten neemt dan aanzienlijk toe. Microsoft heeft ook sommige aanpassingen tijdelijk opgeschort, omdat diverse gebruikers meldden dat hun computer vastliep na installatie van de patches.

Door problemen met chips van onder meer Intel en AMD bleken vorige week miljarden computers en mobieltjes een groot gat in de beveiliging te hebben. Bedrijven als Apple en Microsoft waren dus gedwongen met updates te komen voor de bugs die inmiddels bekend staan als Meltdown en Spectre.

Haswell-generatie het meest geraakt

Microsoft verspreidt patches voor deze problemen sinds 3 januari. De aanpassing zorgt er voor dat Windows het werkgeheugen van de processor op een andere manier gebruikt zodat de gegevens die daarin worden opgeslagen niet langer kunnen weglekken. Het lijkt er nu op dat vooral computers met een Haswell-chip uit 2015 in combinatie met Windows 7 en Windows 8 het meest te lijden hebben van de verandering, legt Windows-topman Terry Myerson uit in een blog. Gebruikers van nieuwere Skylake en Gabylake-processoren in combinatie met Windows 10 ervaren geen waarneembare vertraging als gevolg van de patches. Microsoft heeft het in dat geval over een prestatieverlies in de ordegrootte van ‘milliseconden’. Benchmarks die duidelijkheid geven over daadwerkelijk prestatieverlies worden binnenkort gepubliceerd

Ook fysieke en virtuele servers snel updaten

Myerson wijst er op dat beheerders van Windows Server er ook voor moeten zorgen dat alle servers op fysiek niveau van de aanpassingen worden voorzien. Met dedicated servers kan de patch gewoon met de update-routines mee. Worden on-premise servers gebruikt in combinatie met Hyper-V, dan is daar ook een Windows Update Release voor beschikbaar. Voor servers die onder Azure worden gebruikt is het niet nodig zelf aanpassingen te doen. Microsoft heeft al de fysieke infrastructuur voorzien van de benodigde wijzigingen in de code.

Hij voegt er aan toe dat er nog vier Windows-varianten zijn waarvoor nog geen patch beschikbaar is. Het gaat om Windows Server 2012 Security Only, Windows Server 2008 SP2, Windows Server 2012 Monthly Rollup en Windows Embedded 8 Standard. Het bedrijf werkt er aan deze zo spoedig mogelijk beschikbaar te hebben.

Apple zegt geen vertraging te merken

Het is overigens niet zo dat alle apparaten trager zijn geworden. Volgens Apple zou de snelheid van zijn computers en telefoons niet meetbaar zijn afgenomen.

Bron: Automatiseringsgids

DEEL DIT ARTIKEL:
Facebook
Twitter
LinkedIn
GESCHREVEN DOOR
Hendrik Morella
VOLG READY4IT
× Hoe kunnen wij u helpen?