Suffe wachtwoorden niet uit te roeien

Suffe wachtwoorden niet uit te roeien

Gebruikers blijven het hackers makkelijk maken met domme wachtwoorden.‘123456’ en ‘Password’ voeren nog altijd de lijst van slechtste en meest gebruikte wachtwoorden aan.

Dat blijkt uit onderzoek van SplashData, dat hiervoor 5 miljoen gestolen wachtwoorden doorzocht. De wachtwoorden zijn afkomstig van gebruikers in de VS en West-Europa en zijn in platte tekst gepubliceerd in lijsten als Pastebin. SplashData benadrukt dat het geen gestolen inloggegevens koopt of ontsleutelt. Het bedrijf publiceert de lijst voor de 7e keer.

In de top 25 van 2017 is niet veel veranderd ten opzichte van de lijst van vorig jaar. Nog altijd heeft 10 procent een van de 15 slechtste wachtwoorden van de lijst in gebruik. En 3 procent werkt nog altijd met ‘123456’.

De lijst  is hier te vinden.

Ongeslagen winnaar is nog altijd 123456, gevolgd door ‘password’ en ‘12345678’en ‘qwerty’. Maar oude bekenden zoals admin, letmein, iloveyou, login en abc123 zijn ook nog altijd veel in gebruik.

Weliswaar dringt het bij gebruikers enigszins door dat dit niet zo sterke wachtwoorden zijn. Uit een onderzoek van Visa onder 1000 Amerikanen bleek dat 70 procent er van overtuigd is dat biometrie makkelijker in het gebruik is dan een wachtwoord. De helft denkt ook dat het grote voordeel van biometrische authenticatie is dat men geen wachtwoorden meer hoeft te onthouden. Dat klopt echter niet, laat Splashdata weten. Ook dan zijn er nog wachtwoorden nodig. Bij het updaten van een apparaat is nog altijd een wachtwoord nodig achter het TouchID.

Bron: Automatiseringsgids

DEEL DIT ARTIKEL:
Facebook
Twitter
LinkedIn
GESCHREVEN DOOR
Hendrik Morella
VOLG READY4IT
× Hoe kunnen wij u helpen?